dimecres, 15 de desembre del 1999

250 anys del Manual Digest (sac-114.doc)


LA SOCIETAT ANDORRANA DE CIÈNCIES, va decidir que el tema singular del recull de conferències per l’any 1998 fos els “250 anys del Manual Digest” i així homenatjar l’obra i l’autor, l’Antoni FITER i ROSSELL també als 250 anys de la seva mort. Amb aquesta crida anunciada a finals de 1997 la SAC s’avançava amb un gest senzill i purament simbòlic per destacar la importància d’aquesta obra pel passat, present i futur d’Andorra i volia així incitar tota la societat andorrana per recordar, homenatjar, commemorar i sobretot repensar l’obra i el seu entorn.

L’anunci no va caure al buit i fou recollit per qui conscient i madur va voler assumir el seu paper a la història.

Reproduïm tot seguit algunes de les frases amb més contingut dites durant l’any i els seus autors acabant amb una citació del pròleg de la reedició de 1987 del Manual Digest. Agraïm als conferenciants, a tots els socis i a Banc Internacional-Banca Mora el seu suport i contribució per a fer possible, un any més, aquest petit miracle de ser també capaços d’incrementar any rere any la cultura andorrana i contribuir a la de tota la humanitat a través de la memòria, de la dialèctica i de la recerca del coneixement.

“El Manual Digest és el Talmud, la bíblia d’Andorra, com diu Brutails”. Antoni MORELL in El Manual Digest i el perquè de la seva transcripció fa 11 anys. Societat Andorrana de Ciències 1998.

“Aquell dia, sens dubte la primera vegada que un copríncep francés tenia el Manual Digest a les mans, em va semblar que es començava a tancar tot un cicle de la història d’Andorra. Aquell mateix any 1978 el Consell General havia presentat als coprínceps la Memòria per a la reforma de les institucions. Quinze anys després la Constitució de 1993 culminava el camí en el que Antoni Fiter i Rossell havia participat de manera tan destacada”. Marc FORNÉ (Cap de Govern) in Manual Digest / 250é aniversari / Ministeri de Turisme i Cultura 1998.

“El Manual Digest tindria com a objectiu crear, ordenar i recopilar un recull documental d’arguments, de justificacions i d’orígens destinats a l’ús del Consell General. Aquest corpus serviria per explicar la singularitat andorrana, la neutralitat vers els centralismes veïns, i justificaria l’estatus quo existent vers Espanya i França”. Pere CAVERO in EL SAC. Butlletí 45 de la Societat Andorrana de Ciències 1998.






“retre homenatge a qui va intentar, després dels Pareatges, posar ordre intel.lectual i jurídic dins de Casa Nostra”. Antoni MORELL in Homenatge a Ordino. Societat Andorrana de Ciències 1998.

“El Manual Digest o la primera il.lustració de l’andorranitat” Antoni POL in El SAC. Butlletí 47 de la Societat Andorrana de Ciències 1998.

“Fiter i Rossell no és un home il.lustrat si entenem que la il.lustració és un moviment del segle XVIII europeu i si l’entenem tal com ha estat definit. Sí que pot ser és il.lustrat quan es pregunta perquè Andorra té la seva història. .... Repensa Andorra (...).
En el fons de la Constitució del 93 hi ha una gran desconfiança. Gràcies a aquesta gran desconfiança es fa la Constitució. Es posa el pacte per escrit. Desconfiança d’un copríncep envers l’altre, desconfiança dels elegits envers els coprínceps ...
El Manual Digest surt també d’aquí.
Com els pobles, a partir de la desconfiança és quan es fan lliures. Aquesta consiència progressiva de la llibertat que els pobles van adquirint, la van adquirint perquè no es ben bé de ningú”. Joan MASSA in El Manual Digest i el perquè de la seva transcripció fa 11 anys. Societat Andorrana de Ciències 1998.

“Honrar i recordar aquest home valent d’exquisida formació que va recopilar la història, la geografia, el dret, els costums d’una forma didàctica i eminentment pragmàtica és mereixedor d’un gran respecte.” Enric PUJAL (Ministre de Turisme i Cultura) in Manual Digest / 250è aniversari / Ministeri de Turisme i Cultura 1998.

“Des de la perspectiva de l’Andorra moderna i cosmopolita de final del segle XX, la seva obra té el valor de ser una finestra oberta en el temps.” David MAS in Manual Digest / 250è aniversari / Ministeri de Turisme i Cultura 1998.

“Andorra té en Fiter i Rossell un dels seus patricis ... i que, sens, dubte, la seva obra, el Manual Digest, ha estat un dels puntals que han permés a Andorra assolir allò que avui és”. Francesc RODRÍGUEZ in Manual Digest / 250è aniversari / Ministeri de Turisme i Cultura 1998.

“La finalitat essencial de tot el Manual Digest s’inclou en el títol: De las Valls neutres de Andorra (...) ni l’un ni l’altre, cap dels dos ....” Joan MASSA in Manual Digest / 250è aniversari / Ministeri de Turisme i Cultura 1998.

“Gràcies al Manual Digest ens ha arribat una visió del nostre país que durant molts anys va ser l’única de que disposaven els nostres avantpassats”. Pere CANTURRI in Manual Digest / 250è aniversari / Ministeri de Turisme i Cultura 1998.

“L’obra de Fiter i Rossell ha estatt sempre un punt de referència en el disseny polític de l’Andorra Contemporània”. Narcís CASAL in Manual Digest / 250è aniversari / Ministeri de Turisme i Cultura 1998.

“ ... fan que al nostre criteri aquest llibre sigui un dels més importants i interessants de la producció en català durant el segle XVIII ...”. Josep MORAN in Manual Digest / 250è aniversari / Ministeri de Turisme i Cultra 1998.

“No és que sigui el primer historiador, el primer escriptor, el primer costumista, el primer recopilador jurídic, el primer geògraf ... és per sobre de tot el primer i gran ideòleg d’Andorra. De la identitat, la nació i la pàtria andorranes.” Antoni POL in EL SAC. Butlletí 55 de la Societat Andorrana de Ciències 1998.

“Andorra i el Manual Digest. La veu de la terra. (...) De la llibertat de l’home Andorra n’ha fet llei suprema, a través dels usos i costums (...)”
El problema del Principat no és de novació, sinó de renovació i d’adaptació. Emmig de l’esdevenir humà les bases determinants d’Andorra, conserven plena vigència. Només cal institucionalitzar allò que està en l’esperit de tots i que la pròpia terra reclama, és a dir, allò que el Manual Digest va saber entreveure. El passat de les Valls no és solament història, sinó present ineludible, que ens alliçona i ens obre, encara avui, nous camins. (...)
Tot el Manual Digest és una exaltació de la independència de les Valls. (...)
Quan hom parla de les Valls hi ha una tendència a destacar-ne l’antiguitat, de la qual alguns pretenen fer expressió d’immobilisme, mentre que, en realitat, el que és notable d’Andorra és la seva evolució, la decisiva voluntat d’ésser, entre valors immutables. (...)
I el doctor Fiter hi destaca com a part viva d’un poble, amb el ressò que tenen sempre els homes que excel.leixen en el seu si, convertits en verb de la pàtria.” Josep Mª PORCIOLES. Pròleg del Manual Digest de 1987. Consell General.

Finalment ens plau acompanyar el recull de conferències amb una mostra de fotografies de Francesc PANTEBRE i ARQUÉS, home polifacètic i menairó de la nostra cultura, durant tants anys, que en deixar-nos ens ha sorprés.

Valgui doncs la mostra i ressenya biogràfica com a homenatge pòstum i per al record.