La Societat Andorrana de Ciències, un cop vista l’exposició de gravats de Sergi Mas a l’ambaixada d’Espanya a Andorra, va plantejar-se l’elevat interès que tenia la publicació d’aquesta part de la seva obra i que en forma de gravats mostra l’Andorra llegendària, costumista, mítica, tradicional i del passat, filtrada per la imaginació popular.
Teníem la possibilitat de poder veure representat en petit format i per satisfacció de molts la major part de l’imaginari andorrà. Conscients doncs que només per aquesta raó sola el projecte valia la pena, la SAC va decidir donar-hi ple suport. No obstant, aquesta publicació encaixa plenament també en els objectius de l’entitat de divulgació del coneixement.
La humanitat es perpetua a través de la cultura, i la cultura és coneixement. I el coneixement té una triple font de subministrament, el coneixement científic, l’artístic i el revelat.
Més enllà de l’estima i l’admiració que molts sentim per la persona pel personatge i per l’obra de Sergi Mas, el seu treball recorda als pintors Bosch (Jeronim Van Aken 1450?-1516) i al seu inicial admirador Pere Bruegel (1525?-1569).
Ell com aquests ha sabut donar forma a tot un imaginari religiós o costumista endinsat en la quotidianeïtat i l’expressivitat popular. Els seus gravats són fragments d’un gran quadre, obert i inacabat que és l’imaginari popular andorrà figurat.
Els gravats en conjunt, constitueixen doncs la seva obra més gran i completa, per bé que sempre haurà de ser com una obra inacabada.
Sergi Mas ha estat, és i serà sempre, un artista del poble. Potser per aquesta raó al llarg de la seva existència l’ha acompanyat el dubte sobre l’antagonisme entre art i artesania, entre artista i artesà. Malgrat que del seu tallar hagi sortit i surti molta artesania, no hem d’oblidar que l’artesania és la repetició d’una obra artística, d’un primer model o obra única i exclusiva. En tot cas els dos conceptes no estan renyits ni són contradictoris.
La seva producció pictòrica, escultòrica i com a gravador no deixen marge al dubte de la qualitat artística de Sergi Mas i avui cal agrair-li i posar de relleu com cal que aquesta qualitat artística l’hagi destinada precisament a l’enaltiment i recreació de la figuració o representació de l’imaginari popular andorrà per primera vegada en la nostra història de manera intensa i completa.
He d’expressar l’agraïment de la Societat Andorrana de Ciències a Sergi Mas i la seva família per la generositat de deixar-nos compartir la seva obra, fruit d’una vida de treball intens en benefici de tota la societat andorrana, i igualment al mecenatge d’Enric Palmitjavila i Ribó, que amb el seu atreviment decisiu de donar suport a la publicació ha permès fer realitat el poder perpetuar i divulgar una obra que s’ho mereix.
Antoni POL
President de la SAC
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada