dijous, 22 de juliol del 2004

La globalització al Pirineu (sac-298.doc)


Les primeres TROBADES CULTURALS PIRINENQUES són ja convocades pel dissabte dia 9 d’octubre a St. Julià de Lòria i s’analitzarà com incideix la globalització al Pirineu.
El tema és actual i ens implica i afecta a tots. I si l’hem proposat no és només per estar de moda sinó perquè una de les dites principals que se n’han derivat ens interessa particularment: el pensar globalment i actuar localment. El que s’ha dit glocalització, que pot ser motiu d’una trobada d’aquí uns anys si realment la iniciativa pren força i arrela.
Tal i com es va anunciar el 2003 a la cloenda de la 16ª Diada andorrana a la UCE en que es tractà sobre “Andorra i els seus veïns del sud” ens cal millorar entre altres les relacions culturals i per això el marc d’unes trobades culturals pirinenques. Trobades perquè han de facilitar l’encontre entre tots. Culturals perquè el coneixement i el pensar són un acte primigeni inequívoc de cultura, al nostre abast i al qual no podem renunciar. La resta d’àmbits estan implícits en aquest. Pirinenques perquè la voluntat és emmarcar-nos dins de la regió europea que suposen els Pirineus.
En aquest sentit la primera convocatòria parteix de tres àmbits: el Col·lectiu Pirineus Cultural que aplega gent de la Ribagorça, els Pallars, la Vall d’Aran, l’Alt Urgell, la Cerdanya i el Berguedà; l’Institut d’Estudis Ceretans de Puigcerdà i la societat Andorrana de Ciències d’Andorra la Vella.
I les diferents trobades, amb periodicitat anual, es pensen fer cada vegada en un indret diferent dels Pirineus.
El repte pot semblar agosarat. Però tenim dues raons de pes per acceptar-lo: avui està al nostre abast i ningú altre ens ho farà per nosaltres.


Antoni POL
Coordinador de les jornades de la SAC