dimarts, 12 de juny del 2007

L'Institut d'Estudis Catalans i els seus fets o llegats (arti-132.doc)


L’acompliment de 100 anys d’història de l’Institut d’Estudis Catalans han estat prolífics en qualitat i en quantitat com ho mostra l’extraordinària exposició que tenim la sort de poder gaudir fins al 17 de juny al Santuari de Nostra Senyora de Meritxell gràcies a la col.laboració de l’IEC, la Societat Andorrana de Ciències, el Ministeri del Portaveu, Cultura i Ensenyament Superior i el Comú de Canillo.

Una estructura de 5 Seccions (Històrico-Arqueològica, de Ciències Biològiques, de Ciències i Tecnologia, Filològica, i de Filosofia i Ciències Socials) i de 26 Societats filials (Amics de l’Art Romànic A.C. de Ciències de l’Alimentació, A.C. de sociologia, I.C. d’Estudis Agraris, I.C. d’Història Natural, S.C. d’Economia, S.C. d’Estudis Clàssics, S.C. d’Estudis Hebraics, S.C. d’Estudis Històrics, S.C. d’Estudis Jurídics, S.C. d’Estudis Litúrgics, S.C. d’Estudis Numismàtics, S.C. d’Història de la Ciència i de la Tècnica, S.C. d’Ordenació del Territori, S.C. de Biologia, S.C. de Comunicació, S.C. de Filosofia, S.C. de Física, S.C. de Geografia, S.C. de Llengua i Literatura, S.C. de Matemàtiques, S.C. de Musicologia, S.C. de Pedagogia, S.C. de Química, S.C. de Tecnologia, S. d’Història de l’Educació dels Països de Llengua Catalana) li han permès d’editar més de 3.000 llibres (30 de promig per any) i consolidar-se com a l’editorial científica més important en llengua catalana.

És a l’origen de les institucions o serveis com la Biblioteca de Catalunya, el Museu Nacional d’Art de Catalunya, l’Institut Cartogràfic de Catalunya i el Servei Meteorològic de Catalunya.

Amb el seu contingent humà, els membres de les seccions i societats filials, entre vuit mil i nou mil, és un estímul permanent de la recerca en tots els àmbits.

La contribució de l’Institut en l’estudi i la conservació del patrimoni historicoartístic, cultural, científic, com l’estudi salvaguarda i normalització de la llengua catalana ha estat i és fonamental.

El seu potencial és el nostre i ens n’hem de sentir orgullosos i vinculats i considerar l’Institut d’Estudis Catalans com a una institució també pròpia.


Antoni Pol i Solé