dilluns, 10 de setembre del 2007

20 anys a la Universitat Catalana d’Estiu (arti-140.doc)


Enguany, i a través de la Societat Andorrana de Ciències, s’han complert 20 anys de presència andorrana continuada dins la Universitat Catalana d’Estiu, en la seva ja 39a edició.

Aquest fet, en sí poc rellevant, és important si som conscients dels diversos significants que se’n desprenen.

Aquesta presència s’ha donat a nivell institucional i com a membres de l’associació primer i després de la fundació Universitat Catalana d’Estiu, que és l’encarregada d’escollir el rector i aprovar el programa anual.

Però també s’ha produït a nivell participatiu directe a través de l’organització de la diada andorrana feta cada any des del 1988 fins avui, tocant temes actuals i d’interès per a la societat andorrana, de manera oberta i plural. Els temes: Andorra, estat, institucions, societat / Els moviments migratoris a Andorra / La identitat nacional / El futur d’Andorra / Tendències polítiques a Andorra / Alternatives econòmiques per a Andorra / Andorra i la catalanitat / El finançament de l’estat andorrà / Andorra en el món / La integració a Andorra / Andorra i l’aprofitament dels recursos naturals / L’ordenació del territori andorrà / Formació i ensenyament a Andorra / Andorra i la integració a la Unió Europea / Una història d’Andorra temàtica / Andorra i els seus veïns del sud / Els llindars òptims del creixement andorrà / Andorra i els seus veïns del nord / Els models de fiscalitat per a Andorra / i Andorra i el seu capital social, n’han estat el centre de la qüestió.

I aquesta voluntat conscient de conèixer el nostre ser, tot i estant i treballant més enllà de les nostres fronteres, s’ha plasmat amb les corresponents publicacions de cada diada que de cara endins ens permetien fer transcendir l’acte en el temps i de cara enfora han constituït la millor carta de visita per donar a conèixer l’Andorra moderna que es repensa afirmant la voluntat de continuar sent.

Naturalment tot això no s’hauria pogut fer sense l’aportació desinteressada de més de 350 ponents, ni el suport del Govern d’Andorra i el patrocini d’Andbanc.

Però ser presents, participar i publicar, en un acte, del nostre entorn, de la rellevància de la Universitat Catalana d’Estiu, és coherent amb la voluntat d’obertura d’Andorra al món, que es va iniciar a la primera meitat del segle XX (tot i haver-se provat des de la segona meitat del segle XIX) de portes endins, i es va poder començar a fer de manera decidida i àmplia, de portes enfora, a partir dels anys 1980.

Aquesta obertura al món, i sobretot al nostre entorn immediat, la Societat Andorrana de Ciències la va iniciar ja el 1986 amb la seva participació des de llavors en la convocatòria del Congrés de metges i biòlegs de llengua catalana que es fa cada quatre anys i amb els convenis que ha signat amb l’Institut d’Estudis Catalans i la Societat Catalana de Química i les relacions internacionals que manté amb diferents organismes, o en l’organització per quart any de les Trobades Culturals Pirinenques fora d’Andorra amb entitats pirinenques.

Tot i continuar creixent dins d’Andorra i sent qui som, ens cal ampliar, a tots els nivells, la nostra presència i les nostres connexions amb el món i el nostre entorn, tant com fer present en allò que més ens convingui aquest món que ens envolta dins d’Andorra.


Antoni POL i SOLE