dilluns, 10 d’octubre del 2005

La Trona. (sac-340.doc)


50 anys del Pessebre Vivent d’Engordany i 10 anys de la mort de l’Esteve Albert exigien d’ÀGORA CULTURAL la dedicació d’un espai propi. El quart número de la revista AC ens ho permet i l’exigència o deure n’és també un desig i un plaer.

I, obligatòriament, els dos fets calia ajuntar-los perquè l’acte i el personatge no es poden separar. I els dos mereixen HOMENATGE.

L’acte en sí va suposar el clic que va obrir les portes i fer tenir confiança en que el turisme d’hivern era possible a Andorra.

Calia doncs, com sempre, que un fet cultural fes d’eixarnola, de guspira detonadora, aglutinant la resta d’accions que ens durien on avui som a nivell turístic. Cal avui recordar-ho i ajudar la cultura i el turisme cultural a sortir de la cua i el pou en que es troben per a permetre que es produeixin noves i oportunes detonacions.

El personatge sotsestimat en el passat per considerar-lo folklòric, és encara avui desaprofitat per desconegut en l’obra que ens ha llegat. Però això no ens excusa del reconeixement que li devem pel seu saber fer parlar la història, cantar els àngels, llegir les pedres, retrobar tradicions, crear costums, estimar la terra i crear futur amb el passat i honorar-nos fent-se andorrà sense necessitat de renunciar a les seves passions.

I benvingudes siguin les dues noves entitats que s’han incorporat a ÀGORA CULTURAL, l’Associació Averroes i Promodansa.