dimarts, 12 de juny del 2007

L'Institut d'Estudis Catalans (1907-2007). [arti-130]

Els cent anys de l’Institut d’Estudis Catalans és una commemoració que cal tenir present. Per això la Societat Andorrana de Ciències la recorda enguany com a efemèrides destacada en el seu cicle anual de conferències.
Una magnifica exposició, tant pel seu contingut com pel seu disseny, es pot visitar fins al 17 de juny al Santuari de Nostra Senyora de Meritxell, al claustre dels miralls, i ens presenta els cent anys de trajectòria de l’Institut d’Estudis Catalans, portant per títol “Un segle de cultura i ciència als països catalans”.

La col.laboració de l’IEC, la SAC, el Ministeri del Portaveu, Cultura i Ensenyament Superior i el Comú de Canillo ho han fet possible.

Un disseny actual, de qualitat, per un contingut no només històric sino d’una gran transcendència pel futur.

Com diu Salvador Giner, el seu president, “l’IEC és l’acadèmia de les ciències i les humanitats de les terres de parla catalana…que aplega en el seu si els estudiosos de llengua catalana de tots els àmbits del saber”.
I com diu Juli Minoves, ministre de cultura, cal “reconèixer l’aportació i la tasca realitzada per aquesta institució en la recerca i la promoció de la llengua catalana… ha esdevingut una institució clau i essencial..”

I finalment com diu Enric Casadevall, cònsol de Canillo, els andorrans ens sumem “ ..al reconeixement de l’Institut d’Estudis Catalans per aquests cent anys de presència en la realitat que s’expressa en català i a tot el món…aquest far del català i de la cultura en català, és necessari avui més que mai…”

Cal retre homenatge a aquesta institució, que és de tots els que ens expressem en català, ni que sigui parcialment, primer per la seva trajectòria durant aquests cent anys enriquint-nos amb el llegat de coneixements que ens ha tramés o posat a l’abast, i després, pel seu desig de permanència i renovació amb un esperit obert al món i a la cultura com a més preuada herència de la humanitat.

Andorra també som convidats a participar d’aquest renovat projecte de l’Institut d’Estudis Catalans que ha de servir per, tot preservant la nostra identitat, poder ser més presents al món i fer-ho amb aportacions pròpies que ens permetin ser també universals.