dilluns, 23 de febrer del 2004

El projecte de seu per al Parlament de les Valls d’Andorra (arti-112.doc)


El curs 1932-33, sisè i últim en la carrera d’arquitecte de Xavier Pla i Pujol (1906-1996), li fou indicat de realitzar el projecte fi de carrera sobre la seu del Parlament de les Valls d’Andorra.
Aquesta indicació no és estranya si tenim en compte l’agitació econòmica i política que es vivia al país d’ençà el 1927 quan el Consell General amb l’aprovació dels Coprínceps feia la concessió a Fhasa de l’explotació de l’energia elèctrica a canvi de la construcció de les carreteres. Els anys 1928 i 1929 noves concessions, carrers, escoles, joc ... tensionen la vida política. El 1932 el Consell prohibeix l’elecció dels metges per a ocupar càrrecs públics. El 1933 el Consell rebutja el nomenament del notari Episcopal; un grup de joves andorrans exigeix l’establiment del sufragi universal; el Tribunal de Corts destitueix el Consell General i se’n constitueix un de provisional; entra la gendarmeria francesa a Andorra; els Coprínceps atorguen el sufragi universal i les sessions del Consell esdevenen públiques; es crea el cos del Servei d’Ordre.
La sensibilització de Xavier Pla per tots aquests temes que es podien seguir des de la premsa andorrana a Barcelona com “La Nova Andorra” i “acció andorrana” hi devien influir segurament. No s’ha d’oblidar que era fill d’una família implicada políticament.
70 anys després d’aquell projecte la nova seu del parlament andorrà ha vist la llum amb el concurs de projectes convocat i decidit pel Consell General, una mostra dels quals apareix també en aquest número de la revista “Arquitecturandorra”.
El projecte s’emmarca en l’estètica del noucentisme i en les seves plantes vol satisfer totes les possibles necessitats de la institució que encara mostra plenament la manca de la separació de poders de l’època. Algunes de les previsions funcionals són “brillants” com la “celda política” en consonància al moment convuls que s’estava vivint o s’havia viscut. No hi falta, com no hi podia faltar, la gran escalinata per a fer les fotos de rigor.
El projecte avança ja el punt fort d’en Pla, el seu coneixement tècnic i domini de la construcció.

Antoni POL